fredag 14 januari 2011

Night of Northern Lights

Strong northern lights played over the moonlit mountains in Northern Norway tonight


Aurora Panorama - Ersfjorden, Kvaløya 13 Jan 2011



Northern Lights over the mountain "Store Blåmann" and Kaldfjorden, 13 Jan 2011

A meteor crossed Orion and went up my sleeve..


Northern Lights Photographer, 13 Jan 2011

11 kommentarer:

  1. Det panoramabildet var helt topp synes jeg. Flott det siste bildet også. Dette kan du!

    SvaraRadera
  2. I dream to visit THIS kind of place!
    Wonderful pictures. Amazing panorama of the northern lights.

    SvaraRadera
  3. wunderschöne arbeiten.
    es muß ein tolles gefühl sein
    dieses nordlicht zu erleben
    und zu fotografieren. ich selbst
    hatte dieses vergnügen noch nicht.
    herzlichst lissi

    SvaraRadera
  4. Tusen takk Hilda, jeg er ikke så fornøyd med bilde 2 og 3, men nr 4 syns jeg ble ok. Er vanskligt å ha med folk på bildene uten a det ser "stelt og unaturlig ut" syns jeg (og her måtte personen stå stille i nesten 20 sek:-)

    Sylwia, you WILL see excactly this - I`m sure. But it`s dangerous, once I saw my first auroras I could never move to a place without auroras again.. :-)

    das Greifbare..: Vielen dank. Ich kann kein Deutch schreiben, aber ich kann ein bischen Deutch verstehen, und ich glaube das du das norderlicht sehen will. Vielleicht kommst du hier ein Tag.. Liebe Grüsse, F

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Är så glad att jag upptäckt din sida!
    Helt otroliga foton! :)
    Älskar natthimlen men bor en bit söderut så kan tyvärr inte se något norrsken här nere :(

    Har precis börjat fotografera natthimlen, men har enbart en medelmåttig kamera (Olympus SP560UZ) Har experimenterat lite med inställningar, men det blir inte riktigt så bra som jag önskar. Därför undrar jag nu, har du något tips på en bra kamera som passar just till detta ändamål och som inte är allt för dyr?

    Tacksam för svar

    Mvh Peter

    SvaraRadera
  6. Tack Peter,

    Man kan ta fina nattbilder med i stort sätt vilken kamera som helst som har möjligheter för manuella inställningar, bäst är en digital systemkamera (märke inte så viktigt) med vidvinkelobjektiv och ett stadigt stativ och gärna en självutlösare för långa exponeringar och för att undvika vibrationer.

    Objektivet är nästan viktigare än kameran och vid nattfotografering (t.ex. vid norrskensfotografering är det viktigt med ljusstarka objektiv på f/2,8 ungefär). Ofta behöver man ju inte autofokus för nattbilder och då kan man köpa äldra manuella objektiv till en ganska billig penning som oftast är mycket bra (men här måste man vara obs på att inte alla äldre objektiv passar på nya kameror). Jag använder mig av Nikon, delvis av denna anledningen, Nikon kör, till skillnad från t.ex. Canon med samma objektivgänga nu som på kameror från förr i tiden och man kan förenklat sett använda gamla objektiv på nya kameror och på så vis komma undan ganska billigt.

    Hoppas det var till någon hjälp, annars kan man ju alltid kolla in vad andra nattfotografer använder för utrustning och kolla in olika forum som t.ex. fotosidan.se, foto.no osv.

    Mvh, Fredrik

    SvaraRadera
  7. Tack så mycket för ditt svar Fredrik!
    Har själv en Olympus SP560UZZ, har prövat att ta en del foton med "M" inställning. Dock blir det mycket brus vid högre ISO, men runt 400 brukar det vara ganska lugnt, dock blir himlen helt svart och enbart vita prickars syns, inte så roligt. Kör jag högsta ISO på 6400 blir bilden väldigt ljus men också väldigt brusig och korning. Beställde en trådutlösare och eladapter till den idag, ska pröva att se om det kan bli bättre exponeringar med BULB mode.

    Annars har jag tittat runt lite och upptäckt att Nikon D3 verkar ta oerhört fantastiska bilder, inte minst i mörker. Är det en D3'a du använder kanske? :)

    Dock är min ekonomi inte i den klassen idag, men funderar på att försöka spara ihop till en begagnad kanske? Det kommer väl ta sin tid, dessutom kostar väl objektiven en väldigt massa också.

    Kanske är bättre att försöka hitta en billigare Nikon eller Canon med bra egenskaper för nattfoto. Tack för tipsen med billigare objektiv, ska kolla upp detta.

    SvaraRadera
  8. Ja, jag använder en D3 - och jag har aldrig förr (eller senare) stött på en kamera med så fantastiska "ISO-egenskaper" som D3an. Jag kan lätt gå upp i ISO 2500 utan att jag störs av bruset och ISO 3200 är ungefär att jämföra med brusnivån jag fick i min tidigare kamera (Nikon D70s) redan på ISO 400-640. Vid norrskensfoto växlar jag en hel del på inställningarna beroende på intensiteten men vid starkt norrsken lägger jag mig på ca 2-3 sek vid ~ISO 1600, vid lite mindre aktivitet på 8-15 sek vid ~ISO 800 och vid svagt norrsken på ca 20-40 sek vid ~ISO 400-1250.

    Det blev ju en hel del sparande innan jag kunde köpa en D3, men den börjar ju bli lite till åren nu, och det borde finnas en begagnatmarknad för den även om prislappen säkert är hög också på begagnade hus. För nattfoto har jag aldrig sett en bättre kamera och skulle inte byta till en nyare modell (som inte har lika bra ISO egenskaper) för vad som helst.. Tror att D700 skall vara bra och mer i prisklass som semiproff än proffskamera, men jag är inte så uppdaterad.

    En vettig vidvnkel, t.ex. Nikkor 20mm f/2,8 borde man kunna komma över begagnat för en ca 2000 kr. Om det är en äldre manuell lins borde man komma ner till 6-700 kr, sen finns det ju andra märken, sigma, tamron etc med fäste för både Nikon, Canon och andra tillverkare..

    /F

    SvaraRadera
  9. Hej igen!

    Tack för det snabba svaret!

    Låter fantastiskt med D3'an! Den verkar onekligen perfekt för den här sortens fotografering. Kikade lite på D700 som verkar vara ett bra alternativ till D3, dock verkar den sakna videoinspelningsmöjlighet om jag förstått det hela rätt, kanske inte så viktigt egentligen men känns ändå som att det kunde vara kul att ha. Får se om hur jag gör, förhoppningsvis kanske D3 sjunker något i pris så småningom om man skaffar en begagnad.

    Får fortsätta att leta vidare efter något passande alternativ så länge. :)

    SvaraRadera
  10. Hej igen Fredrik!
    Nu har jag äntligen införskaffat en ny kamera (Pentax K-5) med några linser, så jag hoppas kunna ta lite astrofoton till vintern. :)
    Ville bara fråga, hur har du burit dig åt för att ta panoramafotot? Vrider du kameran och tar flera bilder med kort slutartid?

    SvaraRadera
  11. Hej igen Peter. Har inte din e-post adress, så jag får lov att svara här: Först och främst, grattis med ny kamera och lycka till inför vintern, det skall ju vara "solmaximum" 2013 så man får leta länge efter ett bättre tillfälle att ge sig in på norrskensfotografering :-)

    För norrskens-panorama (och alla andra nattfoto-panorama) lägger jag ihop flera exponeringar med ca 30% överlapp. För norrskan som rör sig gäller det att hålla exponeringstiden kort för att få ett realistiskt panorama, ca 2-3 sekunder på ganska hög ISO, bländare 2,8 eller lägsta nummer som optiken tillåter (men för "långsamma/statiska norrsken kan man gärna ha längre exponering utan att det påverkar slutresultatet, upp till 20 sekunder med vidvinkel är inga problem. Längre brännvidd måste man ner i exp-tid för att slippa stjärnspår.

    Mitt tips för norrskens-panorama är att ta bilderna på höjden, med ca 30% överlapp, och sedan lägga ihop dom t.ex. med Photomerge i Photoshop men det finns ju också många andra bra panoramaprogram om du inte har PS. Bilden här är ca 190 grader och jag tror jag använde 7 eller 8 bilder tagna på höjden med ca 3 sek exponering.

    Lycka till! Bästa vinter-fotohälsningar, Fredrik

    SvaraRadera